Drastisk økning av Guillain-Barré syndrom i Peru

Det har av helseminister César Vásquez blitt erklært unntakstilstand i Peru pga. en drastisk økning i syndromet Guillain-Barré:

Det beskrives slik i mercopress.com:

Guillain-Barré Syndrome: Health emergency declared in Peru

Monday, July 10th 2023 – 10:27 UTC

Full article0 comments

Peruvian authorities Saturday declared a 90-day nationwide sanitary emergency due to the “unusual increase” in cases of Guillain-Barré Syndrome, it was reported in Lima. As per President Dina Booluarte’s decree, some US$ 3.27 million will be allocated to improving patient care, reinforcing control on the number of detections, and drafting reports for the population and health personnel.

Hvor mangelen på immunoglobulin er et av de kritiske elementene:

Among the measures are the acquisition of intravenous immunoglobulin and human albumin, as well as specialized diagnosis of the biological agents associated with the syndrome and air-assisted transport of patients in emergency or critical condition.

Dette er hovedsakelig blitt meldt i spanskspråklige medier, som for eks. her.

En interessant ting med dette er jo at dette er en av bivirkningene man kan få etter covid-vaksinene. Vi sitter ikke per nå med informasjon om hvordan utviklingen av dette syndromet har vært i Peru siden utrullingen av vaksinen ble startet, og hvis eksplosjonen av av syndromet har startet først nå kan det naturligvis være andre årsaker.

Forfatter

Legg igjen en kommentar