Det livgivende vannet

Drikkevannskilden til mange menneskene i USA er i ferd med å bli forurenset etter togavsporingen i Ohio, det fikk meg til å tenke på en artikkel jeg skrev for lenge siden og som handler om hvor viktig drikkevannet vårt er.

I artikkelen Er du kun prisgitt helsemyndighetenes svar på helse? kommer min kollega litt inn på det med vannets betydning for vår helse. Jeg har vært opptatt av vannkvalitet i mange år fordi jeg har en tro på at tilstrekkelig med rent og frisktappet vann er den billigste rensekuren. Dette er en hverdagskur som alle burde bruke. Jeg anbefaler aldri å kjøpe vann på flaske, men heller å bruke litt penger på å rense vannet hjemme. Mange glemmer å drikke og mistolker kroppens signaler om behov for vann til at de er sultne. Lag derfor gjerne et opplegg rundt vanndrikkingen som gjør at du husker å drikke; Fyll en vannkaraffel og plasser den og et glass tett ved der du sitter, og si til deg selv at den skal du huske å drikke. Lengere nede i artikkelen kan du lese om hvor mye vann du bør få i deg i løpet av dagen, men først noe av det jeg synes er spennende med vann:

Du kan overleve i flere dager uten, men bare litt mangel på vann kan gjøre at du blir dehydrert og det merker du slik:

a) Du blir tørst. Faktisk skal du drikke før du merker tørsten.

b) Du sover dårlig og merker at du mangler energi.

c) Fordøyelsen din blir treg – du blir forstoppet.

d) Hodet ditt virker ikke godt nok – du blir glemsk.

Visste du forresten at mengden vann på kloden og i kroppen din harmonerer: Begge skal ligge på rundt 70%.

En tommelfingerregel for hvor mye væske vi trenger er å gange kroppsvekten din i kilo med 30 ml. Veier du 60 kilo, trenger du 1,8 liter vann. Dette må sees i sammenheng med hva du spiser, hvor mye du beveger deg og hvor varmt/kaldt det er.

Rent og friskt vann er også den billigste form for kroppsrens og det er viktig for blodvolumet, hjertet og nervesystemet. Unngå å drikke det som tørker ut kroppen din og gjør den sur:

  • Brus og sportsdrikker
  • Fruktjuice
  • Vann med kullsyre
  • Saft og vann med tilsatt smak
  • Kaffe, sort te og rødvin
  • Hva skal du drikke og når skal du drikke:

Rent og frisktappet vann, bruk helst glass, men ikke når du beveger deg, et sammenstøt med glass kan skade tennene dine.

Drikk helst temperert. Kaldt vann gjør at kroppen din må øke temperaturen og varmt vann gjør at den senker den. Alt for varme drikker kan også gjøre skade på kroppsvevet i munn og svelg.

Det er bedre å drikke små slurker enn å tømme i seg litervis. Prøv å tenke på en potteplante: Har den blitt for tørr, vil vannet bare renne rett igjennom. Det samme kan skje med deg.

Millioner dør av dårlig vann. Mange snakker om det, men få eller ingen gjør noe med det. Artikkelen jeg henviser til er fra 2011. Tror du det har blitt noe bedre siden den gang? Jeg tror ikke det. Min oppfordring er: Start med din egen drikkekultur: Drikk rent vann og send beskjeden videre til dine venner. Hver dråpe teller!

Forfatter

Legg igjen en kommentar