Hva betyr det å ha en god balanse i livet?

Er uttrykket en “god balanse” diffust for deg? Dette er et stort område og jeg skal bare berøre en liten del av det som jeg synes er viktig.

Balansen mellom hvile og aktivitet.
Denne balansen kan beskrives som forholdet mellom to tilstander: “Rest and digest” og “Fight and flight”. Begge deler er viktig og hvem du er og hvordan du har det, vil være med på å avgjøre hva som er riktig for deg.

Lever du i et krigsområde?
Da vil det være helt avgjørende at du er i stand til å reagere raskt og flykte når alarmen går. Dette vil være både avgjørende for livet ditt, men også belastende.
Men den krigsfrykten og all nøden som blir spredd gjennom mediene, kan dessverre bidra til at mange lever unødvendig i frykt.

Hva gjør frykten med oss?
Her er noen reaksjoner fra kroppen som kan relateres til frykt. Kan du gjenkjenne noen av dem?
Forstyrrelser i hormoner, søvn og fordøyelse. Det autoimmune nervesystemet blir påvirket, sender blod til hjerte, hjerne og muskler, mens fordøyelsen stagnerer, fordi man har ikke tid til å gå på do når man anser at man er i umiddelbar fare. Mange sliter med forstoppelse eller diarre som begge deler kan ha en sammenheng med at fordøyelsen er påvirket av en følelse av frykt. Har du opplevd å måtte løpe på toalettet etter å ha mottatt en regning som det ikke finnes penger til på kontoen din?

Lever du i et område der du trygt kan legge deg til å sove uten at noen skal angripe deg?
Da vil du ha godt av å kunne veksle mellom de to tilstandene. Dette kan oppnås gjennom å være bevisst på det, bruke pusten godt og spise sundt og gjerne tilføre kroppen mineraltilskudd og vitaminer.

Frykt er en følelse som trigger “fight & flight”-tilstanden.
Noen mennesker kan lett spre unødig frykt, det kan være en utfordring i dag der det er essensielt å holde seg oppdatert på hva som skjer i nærmiljøet og det som skjer rundt omkring i verden.

Hva kan du gjøre for å motvirke at frykten tar overhånd?
Kjærlighet er det motsatte av frykt men dette kan bli like diffust som “en god balanse”
Jo flere mennesker du har rundt deg som klarer å ta inn dagens nyheter, informere andre men ikke spre frykt og panikk, jo lettere blir det for deg å veksle mellom “fight & flight” og “rest & digest”.
Nettopp fordi at mange kan ha en anstrengt økonomi i disse dager vil jeg komme med råd som ikke koster noe:
Legen Audun Myskja har skrevet en bok om hvordan du kan bidra til å bli naturlig fri for smerter:
https://cappelendamm.no/_naturlig-smertefri-audun-myskja-9788202728779
Jeg vil anbefale tre kapitler i boken som inneholder konkrete øvelser du kan gjøre selv:
– Vagusnærven -din helsehemmelighet.
– De lindrende ritualene.
– Knuten i magen.
Jeg har lånt boken på biblioteket, så du finner den sikkert der du også.

Vi lever i en verden der veldig mye informasjon er tilgjengelig, både på godt og ondt. Når du lærer deg å balansere din egen indre verden, vil ikke den ytre påvirke deg negativt i like stor grad. Å prioritere god søvn, sunn mat og et rom for å sortere tanker og slappe av, vil kunne redusere stress og frykt

Forfatter

Legg igjen en kommentar